θορικός

θορικός
Αρχαίος δήμος της Αττικής στη Λαυρεωτική. Περιλάμβανε την πεδιάδα του Θ., τον λόφο Βελλατούρι και τη χερσόνησο του Αγίου Νικολάου, με τα δύο λιμάνια, το Φραγκολίμανο (Βρυσάκι) στα Β και το Πόρτο Μανδρί στα Ν. Τα λιμάνια του Θ. χρησιμοποιούνταν από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ στην κλασική εποχή αποτελούσαν το κυριότερο λιμάνι στο ανατολικό τμήμα της Αττικής. Πριν από τον συνοικισμό του Θησέα, ο Θ. ανήκε στην αττική Δωδεκάπολη και είχε βασιλιά τον Κέφαλο. Επί Κλεισθένη έγινε δήμος της Ακαμαντίδας φυλής. Στον λόφο Βελλατούρι βρέθηκαν οικοδομές και τάφοι μεσοελλαδικών, μυκηναϊκών και γεωμετρικών χρόνων. Λόγω των πλούσιων μεταλλείων της περιοχής και της επίκαιρης θέσης του, ο Θ. απέκτησε μεγάλη εμπορική σημασία για την εκμετάλλευση, την επεξεργασία και το εμπόριο των μετάλλων. Το 412 π.Χ. οι Αθηναίοι οχύρωσαν τη σημερινή χερσόνησο του Αγίου Νικολάου για να προστατεύσουν την περιοχή των μεταλλείων. Ο περίβολος είχε σχήμα ακανόνιστου τετραγώνου συνολικού μήκους 600 μ., πύλες, πυλίδες και πύργους στις τέσσερις πλευρές. Το φρούριο εγκαταλείφθηκε στην ελληνιστική εποχή, αφού μεταφέρθηκαν στην ακτή τα μεταλλουργεία που προστάτευε. Στη νότια πλευρά του λόφου Βελλατούρι αποκαλύφθηκε οικισμός, όπου βρίσκονταν εργαστήρια επεξεργασίας μετάλλων, στα οποία διατηρείται θαυμάσια το σύστημα καθαρισμού του μεταλλεύματος. Στην ίδια περιοχή σώζεται και το περίφημο μικρό θέατρο του Θ., από την κλασική περίοδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχήμα του (ημιελλειψοειδές) και η ακανόνιστα ορθογώνια ορχήστρα του. Στη δυτική είσοδό του υπάρχουν τα θεμέλια μικρού ναού του Διονύσου. Νοτιοδυτικά του θεάτρου ανακαλύφθηκε δωρικός ναός των κλασικών χρόνων, αφιερωμένος στη Δήμητρα και Κόρη. Ο ναός, που ήταν περίπτερος (7 x 14 κίονες), καταστράφηκε από τον Σύλλα, πιθανόν το 86 π.Χ. Από τα μέλη του χτίστηκε τον 1o αι. μ.Χ. ο νοτιοανατολικός ναός της Αγοράς της αρχαίας Αθήνας. Μετά την εξάντληση των μεταλλείων του Λαυρίου και την καταστροφή του Θ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Σύλλα, η περιοχή εγκαταλείφθηκε. Λείψανα του αρχαίου θεάτρου του Θορικού.
* * *
θορικός, -ή, -όν (Α) [θορός]
1. αυτός που ανήκει ή αναφέρεται στο ανδρικό σπέρμα, αυτός που περιέχει σπόρο
2. (το ουδ. στον πληθ. ως ουσ.) τὰ θορικά
τα μόρια που περιέχουν σπέρμα.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • Θορικός — of masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • θορικός — of masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • θορικά — θορικός of neut nom/voc/acc pl θορικά̱ , θορικός of fem nom/voc/acc dual θορικά̱ , θορικός of fem nom/voc sg (doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • θορικόν — θορικός of masc acc sg θορικός of neut nom/voc/acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θορικοί — Θορικός of masc nom/voc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • θορικοί — θορικός of masc nom/voc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θορικοῦ — Θορικός of masc gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • θορικοῦ — θορικός of masc/neut gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θορικούς — Θορικός of masc acc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • θορικούς — θορικός of masc acc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”